Markt Verhaal over Thull's Deli

De buurtkoks van Markt Centraal maken elke twee weken een heerlijk, wisselend gerecht plus een toetje voor je. Geniet van de bijzondere sfeer in de Centrale Markthal, omlijst met een moppie levende muziek.

Ons Markt Maal is een plek om nieuwe of onverwachte mensen te ontmoeten en uit te nodigen. Kom alleen, met je familie, of nodig je overbuurvrouw uit die een verzetje kan gebruiken of heeft verdiend. We hanteren verschillende prijzen, zodat het Markt Maal voor allemaal toegankelijk is.

 
Wie staat er achter de pannen?

Simone van Thull, mede-eigenaar van Thull’s Deli in Amsterdam. Thull’s Deli is naast traiteur en lunchzaak dé plek voor ingemaakte groenten, gefermenteerde pickles, kombucha en waterkefir. Met de opening van Thull’s in 2015 en de bijbehorende productlijn, heeft Simone nieuw leven ingeblazen in de wereld van inmaken en fermenteren. Ze levert veelvuldig aan restaurants. Simone heeft ruim 25 jaar ervaring in de horeca en een ongekende passie voor koken en eten. In oktober 2023 schreef ze de ‘Inmaak & Fermenteer Bijbel’. Go check it out!

Wat is je ‘signature dish’?

In onze “Culi Kapsalon” komt eigenlijk alles samen: comfort food met een (gefermenteerde) twist. Voor het Marktmaal maakten we natuurlijk een vegetarische versie. De Culi Kapsalon bestaat uit ovenaardappeltjes, gebakken oesterzwammen, koolsla, venkel tzatziki en roze pickles. Alles moet mooi op elkaar gestapeld worden, zo eet het het lekkerst! Je hebt warme ovenaardappeltjes, goed gebakken kruidige oesterzwam, frisse koude koolsla, romig-pittige tzatziki en een hartig zuurtje van de gefermenteerde pickles.

Hoe was je Markt Maal?

“Ontzettend leuk! Het was hard werken, maar ook ontzettend bevredigend om samen met het team alles voor elkaar te krijgen. We hebben krat na krat met groenten en fruit gewassen, gesneden, geschild, gehakt en gemengd voor meer dan 200 mensen. Het leek soms alsof er geen einde aan kwam, maar dankzij het geweldige diverse team van vrijwilligers hebben we het gered. Iedereen was leuk, lief en heel behulpzaam. Op zondag waren er veel bekenden, wat de sfeer extra gezellig maakte. Ik zou het zo weer doen!”

Recept Culi Kapsalon
voor 4 personen
 
Ovenaardappeltjes:
800 gr lekkere aardappelen ( bijv. verse nicola of amandine), ongeschild, goed geschrobt en in blokjes gesneden van +/- 3 cm. Heb je kleine krieltjes? Dan hoef je ze soms alleen te halveren.
zeezout
1 el olijfolie
3 ( verse) laurierblaadjes
Verwarm de oven voor op 190C. Was en schrob de aardappeltjes onder stromend water. Droog ze met een theedoek of keukenpapier en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een ruime ovenschaal, bekleed met bakpapier, hussel de aardappel, de olijfolie, zeezout en laurier goed door elkaar. Spreid uit en bak +/- 20 min. in de oven. Kijk of ze al lekker bruin zijn en controleer of ze gaar zijn. Anders nog 5-10 min terug de oven in.
 
Oesterzwammen:
400 gr oesterzwammen, gescheurd in repen
1 grote ui, in dunne halve plakjes
3 el olijfolie
1 tl gemalen koriander
1 tl oregano
0,5 tl zoet paprika poeder
0,5 tl kaneel
0,25 tl cayenne of chili vlokken
Zeezout
Zet een ruime koekenpan op het vuur, Verhit de olijfolie en voeg de gescheurde oesterzwammen toe. Blijf een minuut of 5 goed omscheppen tot het lichtjes bruint. Voeg de plakjes ui toe en bak een minuut of 10 goed door op middelhoog vuur tot alles bruin bakt en gaar is. Voeg de kruiden toe en het zout en bak nog een paar minuten. Proef! Voeg eventueel nog wat extra kruiden of zeezout toe.
 
Venkel tzatziki:
1 kleine of halve knolvenkel, in de lengte in 4 en gesneden en in heel dunne plakjes ( gebruik een mandoline) gesneden
100 gr dikke Griekse yoghurt
1 tn knoflook, fijn geraspt
0,5 tl venkelzaad, geroosterd en fijn gemalen
1 tl gedroogde munt
10 takjes verse dille, de toppen grof gehakt
Zeezout
Meng alle ingrediënten in een kom. Proef!
 
Koolsla:
1/4 spitskool, in flinterdunne sliertjes gesneden ( mandoline)
1/8 rode kool, in flinterdunne sliertjes gesneden ( mandoline)
Aanmaken met +/- 1 el olijfolie, 1 tl citroensap of cider/ dragon azijn, zeezout, zwarte peper. Goed door elkaar kneden zodat de kool een beetje kneust.
 
Roze mixed pickles, van bloemkool, rode biet, spitskool, dille en knoflook, gefermenteerd:
Kopen bij Thull’s Deli 🙂 of zelf pickles maken ( voor recept zie de Inmaak & Fermenteer bijbel)
 
Bord opmaken:
verdeel de aardappeltjes over de borden. Leg de oesterzwammen er bovenop, dan een plukje koolsla en helemaal bovenop een flinke eetlepel venkel tzatziki. Verdeel de roze mixed pickle rondom.
Serveer eventueel wat extra tzatziki of koolsla er apart bij.
Eet smakelijk!