Markt Verhaal over Yin Mon's Pyay Paratha
De buurtkoks van Markt Centraal maken elke twee weken een heerlijk, wisselend gerecht plus een toetje voor je. Geniet van de bijzondere sfeer in de Centrale Markthal, omlijst met een moppie levende muziek.
Ons Markt Maal is een plek om nieuwe of onverwachte mensen te ontmoeten en uit te nodigen. Kom alleen, met je familie, of nodig je overbuurvrouw uit die een verzetje kan gebruiken of heeft verdiend. We hanteren verschillende prijzen, zodat het Markt Maal voor allemaal toegankelijk is.
Wie staat er achter de pannen?
Yin Mon, geboren in Rangoon, Birma en opgegroeid in Mandalay. Zo’n drie jaar geleden verhuisde ze naar Nederland. Hier probeert ze haar Birmese moeders keuken onder de mensen te brengen, een nog verborgen keuken volgens Yin Mon zelf. Gelegen tussen China, Thailand, Laos en India, is deze keuken een zorgvuldige combinatie van verschillende invloeden en smaken. Yin Mon groeide op in een grote lokale culinaire businessfamilie. “Hier leerde ik zowel de basis als echte kookvaardigheden, maar ook hoe je een restaurant runt op operationeel niveau.” De familie was eigenaar van de populairste noodlezaak van de stad, met als uitgangspunt het bewaren van traditie. “Zo leerde ik voor het eerst hoe ik curry en noodles maakte en de beste manier om smaken naar boven te laten komen in het eten.”
Wat is je ‘signature dish’?
“Vernoemd naar een stad genaamd “Pyay” midden in Birma, is Pyay Paratha een perfect voorbeeld van wat een Birmese maaltijd voorstelt. Het is een begrip in de straten van Birma en brengt voor veel mensen veel nostalgie met zich mee. Het gerecht bestaat uit paratha, ons typischse platte boterbrood uit Zuidoost-Azië, en wordt gecombineerd met een pittige saus.”


Hoe was je Markt Maal?
“Het was fantastisch. Ik heb met een geweldig team samengewerkt en ik heb genoten van de fijne gasten die zijn gekomen. Uiteindelijk is dat waar het allemaal om draait: het samenkomen van mensen door middel van eten en samen de goede momenten delen. I loved it!”
Recept Pyay Paratha
Voor 4 personen
Ingredienten
80 gram zonnebloemolie
2 gram chilivlokken
10 gram garam masala
150 gram witte ui, in blokjes gesneden
200 gram krieltjes in de schil, in vieren gesneden
200 gram kikkererwtenmeel
8 gram kurkuma
800 gram water
200 gram kokos cream
20 gram kombu dashi poeder
2 stuks paratha bread
200 gram tomaat, in parten
40 gram sjalot, in dunne ringen gesneden
160 gram witte kook, fijngesneden in reepjes
2 takjes munt, fijngehakt
1 bosje koriander, blaadjes geplukt
1 limoen, in 4 parten gesneden
Verwarm de zonnebloemolie in een ruime soeppan met dikke bodem. Een Creuset pan is hier heel geschikt voor. Fruit de ui 5 minuten. Voeg de chiliflakes, garam masala en de aardappel toe en fruit nog 3 minuten. Meng het kikkererwtenmeel en de kurkuma door het water in een maatbeker en roer goed door. Blijf roeren tot de rauwe kikkererwtenlucht is verdwenen en voeg de kokos cream toe. Breng op smaak met dashi, peper en zout. Bak het paratha brood om en om in een koekenpan 5 minuten. Verdeel de witte kool over 5 diepe borden of kommen. Giet hier de stoof over en maak af met brood, tomaat, sjalot, munt en koriander. Garneer met de limoen.